ACTIVITATI PENTRU COPII, IN VACANTA: IDEI LA INDEMANA PARINTILOR 26/06/2019

 

Activitati pentru copii, in vacanta: idei la indemana parintilor

Imediat ce clopotelul suna finalul ultimei ore de scoala, pentru copiii mici incepe cea mai dorita perioada a anului: vacanta mare. Prilej de nesfarsita distractie pentru cei mici, vara le ridica parintilor o serie de provocari cu privire la activitatile pe care le pot pregati pentru cei mici. Sa-i protejam de pericolele de pe strada si sa le amenajam o camera plina de atractii?  Sa le dam frau liber si sa ne asumam inclusiv riscuri, dar sa le oferim o experienta completa de viata? 

  Varianta oportuna depinde de varsta, temperamentul si preferintele fiecarui copil. Parintii care vor sa le alcatuiasca celor mici un program de vacanta cat mai variat au la dispozitie mai multe posibilitati ca niciodata.

Cum trebuie sa planificati activitatile

Cel mai intelept mod de a pune cap la cap o strategie buna pentru vara este aceea de a incepe planificarea in avans, inca de cand copilul nu s-a dezvatat de rutina zilnica a unui program fix. Astfel, odata intrat in vacanta, cel mic nu va simti ca are la dispozitie prea mult timp, numai bun de irosit. 

Pentru ca activitatile alese de tine sa-i fie pe plac, fiul sau fiica ta trebuie sa ia parte la planificare, iar actiunile trebuie grupate in functie de locurile pe care le aveti la dispozitie. Poate ca exista un parc in vecinatatea blocului sau poate ca aveti la dispozitie o gradina spatioasa. Oportunitati de felul acesta va ajuta sa impartiti activitatile in cele destinate timpului petrecut in aer liber si cele potrivite pentru interior. 

Activitati recreative pentru copii, in vacanta - Office Direct Blog

Ce activitati creative aveti la dispozitie

Daca prichindelul tau manifesta inclinatii artistice, poti foarte usor sa il indrepti catre activitati care sa-i stimuleze spiritul creator. Ai la dispozitie o serie intreaga de optiuni, care mai de care mai pe placul micutului.

Atelier de pictura: fie ca alegi sa-i cumperi un set de acuarele si sa pictati impreuna sau sa il trimiti la un cerc organizat de desen, copilul va fi foarte bucuros sa isi puna in practica imaginatia.

Curs de muzica: urechea muzicala este o abilitate nativa, dar initierea in tainele muzicii este la indemana oricarui copil. Fie ca alegi un profesor de muzica sau ca folosesti materiale ajutatoare potrivite varstei, este important sa-l deprinzi pe cel mic cu notiuni de ritm si armonie. 

Lucru manual: de la cusut si impletit, pana la mici lucrari de bricolaj, pe masura puterii si priceperii lui, baietelul sau fetita ta va deprinde abilitati importante de indemanare cu fiecare activitate pe care o veti face impreuna. 

Arta origami: unul dintre numeroasele imprumuturi valoroase din cultura japoneza este arta de a impaturi hârtie colorată in forme de animale si de obiecte. Invata, impreuna cu cel mic, sa faci figurine simple, apoi altele mai complexe, pentru a-i dezvolta coordonarea si viziunea abstracta. 

Teatru: unul dintre cele mai captivante jocuri pentru copii, ce pot fi facute in casa, este cel care implica roluri. Alegeti una dintre povestile preferate ale celui mic si transformati-o intr-o piesa de teatru care sa va introduca intr-un univers de fantezie. 

Vizite la muzeu: in functie de ce anume are de oferit orasul in care locuiesti, ai posibilitatea sa-i deschizi copilului tau usile cunoasterii catre istoria, geografia sau cultura zonei. Parcurge zonele cu exponate incet si explica-i celui mic pe intelesul lui tot ce vede, pentru ca experienta sa nu fie una plictisitoare. 

Activitati recreative pentru copii - Office Direct Blog

Cum puteti lega unele activitati de hobby-uri

Ai un copil cu pofta de viata, care iubeste activitatile fizice? Ajuta-l sa isi consume energia in mod eficient si incurajeaza-l sa exploreze lumea in felul lui. 

Sporturile cu mingea: fotbal, tenis, baschet sau handbal. Toate aceste sporturi sunt vitale pentru o conditie fizica buna, iar bazele unui corp sanatos se pun inca din primii ani ai vietii. Inspira-i celui mic un stil de viata sanatos prin actiunile tale si alatura-te acestuia in practicarea sportului potrivit cu dezvoltarea lui fizica. In plus, cel mic se va obisnui cu sporturile de echipa si cu spiritul de fair-play.

Mersul pe bicicleta: copilaria este greu de imaginat fara bicicleta, asa ca nu ezita sa-i oferi copilului tau aceasta placere. Mai mult, daca vei alege sa va plimbati impreuna, veti descoperi un hobby sanatos si plin de aventura, care va fi ocazia perfecta sa va construiti o relatie foarte apropiata in timp.  

Cursa cu obstacole: daca ai o conditie fizica buna si poti face fata unui copil activ, incearca o cursa cu obstacole. Amenajeaza in curte un traseu cu garduri ce trebuie sarite, tuneluri ce trebuie strabatute pe coate si chiar ziduri de mica inaltime, ce trebuie escaladate. Desi va fi o activitate solicitanta, distractia de care veti avea parte va fi deplina.

Desene pe asfalt: un trotuar putin circulat, o curte betonata sau un parc linistit se pot transforma oricand intr-o plansa de desen. Creta colorata si un strop de imaginatie este tot ce-i mai trebuie celui mic, alaturi de dorinta de a petrece ore intregi in aer liber. Desi ploaia ar putea oricand strica operele stradale proaspat desenate, acesta nu este decat un prilej excelent pentru a le reface.

Care sunt cele mai la indemana activitati de stimulare cerebrala

Copiii care nu sunt foarte activi din punct de vedere fizic pot fi ajutati sa-si gaseasca alte metode de petrecere a timpului liber. Perspicacitatea lor ar putea creste cu ajutorul unor activitati simple, dar eficace. 

Atelier de lectura: nimic nu-i va stimula copilului tau imaginatia mai mult decat poeziile, povestile si basmele cu eroi fantastici. Intr-o lume tot mai captivata de internet si de puterea imaginii, cei mici pot pierde usor bucuria lecturii. Ajuta-l chiar tu pe copilul tau sa deprinda obiceiul cititului, fie indreptandu-l catre un atelier de lectura, fie improvizand unul chiar la voi acasa. 

Campionate de board games: Scrabble, Monopoly, Puzzle, Nu te supara frate sau Colonistii din Catan sunt doar o parte dintre jocurile cu ajutorul carora poti pune la incercare si chiar stimula inteligenta celui mic. Petreceti seri in familie practicand aceste jocuri si va veti distra invatand. 

Invatarea unei limbi straine: chiar daca scoala are cel mai mare rol in deprinderea notiunilor de baza ale unei limbi straine, initierea poate avea loc acasa. Cu ajutorul planselor colorate, cuvintelor scrise pe tablă magnetică si a cartilor tematice, vei putea sa-i predai micutului primele cuvinte intr-o limba straina, pentru ca apoi sa alcatuiti impreuna primele propozitii. 

Vacanta este o perioada dedicata relaxarii, dar ea nu ar trebui sa fie sinonima cu abandonarea oricarei activitati. Cu dedicarea necesara si cu rezerve suficiente de timp. cu siguranta vei reusi sa transformi o perioada de repaus intr-una de odihna activa.

visibility 491